Zwaluwtil

 

Zwaluwtil

 

Tijdens de aanleg van het vlinderommetje is het idee ontstaan om ergens langs de route een zogenaamde zwaluwtil te plaatsen.
Deze zwaluwtil is bestemd voor huiszwaluwen die het op dit moment steeds moeilijker krijgen in ons land. De til bevat een aantal kunstnesten waaronder hele nesten die direct klaar staan en halve nesten die de zwaluwen zelf kunnen afbouwen. De til is op 7 april 2012 geplaatst in Landschapspark Middelveen dicht bij de grote vijver. De  Zwaluwtil staat tussen de woonwijken Middelveen 3 en 4, waar al een aantal jaren Huiszwaluwen broeden.  De zwaluwen hebben leemachtige vochtige grond nodig om hun nesten te bouwen (of kunstnesten af te maken) In de buurt van hun nest moet water zijn  en vooral plekken met veel insecten zoals muggen, waarvan zwaluwen er duizenden per dag vangen. Wanneer we schrijven 2015, moeten we vaststellen dat jammer genoeg de Huiszwaluwen nog steeds niet een nestelplek in onze zwaluwtil hebben gevonden. We hopen dat het ooit gebeurt.


In 2021 is een apparaat ingebouwd dat bepaalde uren van de dag de roep van Huiszwaluwen uitzendt. Daarmee hopen we Huiszwaluwen aan te trekken om de zwaluwtil te gaan benutten. Het apparaat wordt gevoed door een klein zonnepaneel.


Huiszwaluw


Scherend door het luchtruim is de Huiszwaluw een genot om te zien. Dit wendbare zwart witte vogeltje met zijn schattig getjilp is geweldig. Zuidwolde  is zonder meer een kansrijk gebied voor zwaluwen. In ons dorp zijn verschillende plaatsen waar Huiszwaluwen zijn,  er is een enorm voedselaanbod van muggen . Maar… zij moeten wel ergens een nest kunnen bouwen!

 

huiszwaluw

Woningnood


De Huiszwaluw staat op de Rode Lijst met de code GE. Dit staat voor “gevoelig soort” omdat in de laatste jaren de Huiszwaluw een afname vertoont. Veel huizen in Zuidwolde zijn de afgelopen jaren gemoderniseerd. Door deze moderniseringen verdween de broedmogelijkheid voor de Huiszwaluw aan de huizen. Gladde dakgoten en geïmpregneerde stenen van de moderne huizenbouw geven geen houvast voor de modderbouwsels van de Huiszwaluw. Dit probleem doet zich niet alleen voor in Zuidwolde, in heel Nederland is de Huiszwaluw van huis en haard verdreven. 


huiszwaluw2

 

 

 

LOGO_Til- DEF1 NL monitoringgroep_4.jpg

Nieuwe tillen:


Sinds het vorige seizoen zijn er dank zij de inzet van vele vrijwilligers inmiddels weer 17 tillen bijgeplaatst, wat het totaal op 82 brengt:
Sneek (derde til), Jubbega (til met vleermuisvoorziening), Zuidwolde, Bornerbroek (bedrijventerrein langs A35), Sinderen (particuliere natuurtuin, eerste til in Gelderland), Soest (tweede, derde en vierde til in de gemeente), Woudenberg (met ‘telefoonpaal’ en draden, kleipoel en draadloos lokgeluid), Huizen (tweede en derde til, waarvan een bij een rioolwaterzuiveringsinstallatie, met steun van IJsvogelfonds van Vogelbescherming Nederland), Bergambacht, Lekkerkerk, Son en Breugel, Hank (gem. Werkendam), Belfeld (eerste in Limburg) en Venlo (Floriade, tijdelijk).
Verder worden er (zeer) binnenkort nog tillen geplaatst in Vries, Oostermeer/Eastermar, IJhorst (gem. Staphorst), Otterlo, Brummen, Woudenberg (tweede) en Moergestel (een tien meter hoge gecombineerde gierzwaluw/huiszwaluwtoren, met steun van o.a. IJsvogelfonds van Vogelbescherming Nederland).


Aandacht voor tillen:

Op Natuurbericht.nl is onlangs aandacht besteed aan de bescherming van de huiszwaluw, waarbij ook de zwaluwtillen vermeld zijn.

 

Ook op de site van Vroege Vogels staat een pleidooi voor de bescherming van de nestplaatsen van de huiszwaluw.