Vlonder

 

 

Vlonder

Bij de aanleg van Idylle als onderdeel van het Vlinderommetje is bedacht dat het leuk zou zijn om de mogelijkheid te bieden om het water wat dichter te benaderen en het leven in en om het water van dichtbij te kunnen bekijken. Aan leerlingen van Terra MBO Meppel richting “water, natuur en milieu” is gevraagd om schetsontwerpen te maken van een vlonder. Ecologisch hovenier Ruurd van Donkelaar heeft een belangrijke rol als coach vervuld. Een van deze ontwerpen is gekozen en gerealiseerd. Het geld daarvoor is beschikbaar gesteld door Gemeente De Wolden.


Liggend op de vlonder kun je vlak bij het water komen en zien welke diertjes daar allemaal in leven. De vlonder is L-vormig en biedt door deze vorm de mogelijkheid om vanaf het water naar de oeverbeplanting te kijken. Dat geeft een heel ander beeld dan vanaf de kant en het brengt je dicht bij soorten als kikkers en libellen.


Het ontwerp voorziet er ook in dat via stapstenen de vlonder ook aan de andere kant weer verlaten kan worden naar de oever. Wanneer je dat een beetje handig doet, houd je er ook nog droge voeten bij.


Bijzondere waarnemingen kun je, liefst met foto, doorgeven aan info@natuurverenigingzuidwolde.nl