f Heesters

 

Heesters

 

Langs het Vlinderommetje staan veel verschillende soorten heesters. Net als veel boomsoorten zijn heesters belangrijke elementen in de natuur. Schuilplaats voor veel diersoorten, maar ook een belangrijke voedselbron. Insecten leven van de nectar die bloeiende heesters leveren. De ene insectensoort heeft voorkeur voor de ene soort, de andere groep insecten juist voor andere heesters. Kijk maar eens naar de bloemen van de Vlinderstruik. De kroonbuis van ieder afzonderlijk bloempje is lang en smal en alleen insecten met een lange tong (zoals de roltong van vlinders) kunnen de nectar bereiken. Veel heesters leveren ook vruchten in de vorm van noten, bessen en pitvruchten. Voor allerlei vogels is dat een gedekte tafel. Ook hier zie je dat er voorkeur is. De bessen van de Gelderse roos en van de Wilde liguster zijn kennelijk niet zo smakelijk, maar ’s winters wanneer er weinig voedsel te vinden is, zijn ze belangrijk voor wintergasten zoals o.a. de Pestvogel.

 

In dit gebied naast de carpoolplaats Zuidwolde zijn in november 2013 ruim 300 extra heesters aangeplant door scholieren van de basisschool “De Heidevlinder” Extra heesters die moeten zorgen voor extra voedsel en die het ook mogelijk maken om allerlei soorten dieren in dit gebied van dichtbij te bekijken.

 

Er staan ook heesters die voor U als wandelaar heerlijke vruchten opleveren. Denk niet alleen aan bramen en frambozen, maar ook aan de bottels van de Rimpelroos, waar heerlijke jam van te maken is. Heel heerlijk zijn ook de kleine gele pruimpjes van de Mirabellen. Ze zijn niet alleen uitstekend om zo te eten, maar ook heerlijk om er jam van te maken.

 

Geniet van de natuur en eet smakelijk