Foodwalk

 

Foodwalk (Voedselwandeltocht) langs Vlinderommetje.

Niet alleen dieren kunnen overal langs het Vlinderommetje voedsel en schuilplaats vinden, ook voor ons mensen is er veel te halen. De natuur is rijk en overvloedig. Allerlei (delen van) planten en heel veel vruchten zijn te gebruiken in talloze recepten die op internet te vinden zijn. In november 2014 hebben 100 scholieren en 50 vrijwilligers 1500 heesters en bomen geplant. (samenwerkingsproject van Landschapsbeheer Drenthe en de Natuurvereniging) Natuurlijk duurt het bij veel bomen (zoals de notenbomen) en struiken (zoals de Hazelaars) wel enige tijd voor ze rijk vrucht dragen, maar een begin is er al gauw. Al lopend langs het vlinderommetje staat het ieder vrij om wat te plukken van vruchten zoals herfstframbozen, bramen, wilde pruimen, bessen van Gele kornoelje en bottels van rozen. Ook appels en peren en bijvoorbeeld mispels zijn wel hier en daar te vinden. Houdt daarbij SVP wel rekening met anderen en pluk alleen wat je op die dag kunt gebruiken of snoep er alleen van onderweg.


Nota bene: Langs de route staan veel planten waarvan bladeren of vruchten eetbaar zijn. Bedenk wel dat je goed moet weten om welke planten het gaat. Er zijn planten of vruchten die je beslist niet moet eten, omdat ze schadelijk of zelfs uitgesproken giftig zijn.


Nota bene: Bij het verzamelen kom je meer dan anders in de bermen met een groter risico op tekenbeten. Controleer jezelf daarop en haal teken zo snel mogelijk weg. (zie eventueel verder op internet: ”Wat te doen na een tekenbeet”):

 

 

Foto: Van de bottels van de Rimpelroos kun je heerlijke en exclusieve Rozenbotteljam maken, al het is veel werk.