Flora & Fauna

Fauna langs het Vlinderommetje

 


Wanneer je over de fauna langs het Vlinderommetje spreekt, gaat het over heel veel soorten. De grotere zoogdieren zul je niet vaak zien, maar ze zijn er wel, de Reeën, de Hazen, de Konijnen, de Vossen, de Steenmarters en andere marterachtigen en ja, ook de Das.

Sporen


Sinds een paar jaar is er dicht bij het Vlinderommetje een dassenburcht gebouwd en die wordt nog steeds bewoond. Sommige zoogdieren kun je regelmatig zien zoals Haas en Konijn, die overdag actief zijn. Maar andere groepen, zoals de Vos en de Das, zul je niet gauw zien. Je moet dan vaak op sporen letten. Van de Vos kun je op onverwachte maar opvallende plekken zijn poep zien liggen. Altijd met een punt eraan gedraaid. Van de das zijn de sporen het gemakkelijkst te vinden: een brede afdruk met 5 tenen vrijwel naast elkaar en de voetafdruk daaronder.

Maar er zijn nog heel veel andere diergroepen die je kunt zien of horen. Omdat over die diergroepen zoveel te vertellen is, krijgen ze op deze website apart aandacht: natuurlijk de vlinders en de libellen, de vele bijensoorten, en ook de andere insectensoorten en de vogels.


Om wat voor soort gaat het?


Bij veel soorten moet je eerst goed kijken of je wat ziet en daarna wàt je ziet. Zelfs daarna is het lastig om aan de weet te komen over welke soort het gaat. Toch is dat heel leuk om te doen. Uitzoeken of het een spinachtige (8 poten) of een insect is (6 poten), of het een volkomen ontwikkeld exemplaar, een rups (max. 4 paar buikpoten) of een larve van bijvoorbeeld een bladwesp is. Wanneer je een goede foto hebt gemaakt, kun je die altijd sturen naar info@natuurverenigingzuidwolde.nl We proberen je dan te laten weten wat er op de foto staat.Vossendrol

Das pootafdruk

Dassenburcht in Faliebergbos
Rups van de Kamillevlinder (rupsen hebben 0 tot maximaal 4 paar buikpoten)
Larve van een bladwesp (meer paren buikpoten)